Förord

I boken så ska jag ha en liten sida där jag beskriver värden som Tedd lever i.

Om Tedds värld

 

Tedds värld liknar våran egen värd på 1700- talet. Däremot kan det finnas arter som vi aldrig haft, och tankegången var en annan. På vårt 1700- tal var det tänkt att kvinnor bara skulle sitta hemma och vara vackra. Att ha kvinnor ombord på ett skepp betydde otur. I Tedds värld är kvinnorna fria att göra vad de vill, och de två könen behandlas väldigt gemställt. Istället för sju hav finns det elva, och många platser är ännu oupptäckta. Man tror strängt på De fem gudarna, som är de högsta gudarna och de som man ber till. De som befinner sig på vatten, som fiskare och sjömän, ber mest till Arydera, havets gudinna. Bönderna ber mest till Gution, växternas gud. Föräldrar, vänner och kärlekspar ber till Syttrin, kärlekens gudinna.  Sen finns det Hatyron, onskans gud. Om man hade varit ond i sitt liv kommer man till Hatyron när man dör. Annars kommer man oftas till Kerya, som man kallar ’livet efter dettas’ gudinna. Om man befann sig på havet kunde det hända att man kom till Arydera, om hon hade valt en.

Det finns tio upptäckta länder. De varmaste länderna heter Mjete, Stírike, Karatyr och Tuvna. De medelvarma länderna heter Shakyr, Olevna, Linynna och Frikestian. De kallaste heter Äveland, Kylrike och Höbyn.

Det varmaste landet är Mjete och det kallaste Kylrike. Språken från nord till syd kan det skiljas åt ganska mycket men man kan ändå förstå varandra. Det finns fortfarande många oupptäckta länder.

Alla upptäckta länder har samma tro, även om det kan skilja sig lite ibland.

Det går tjugo månader på ett år, alltså fem månader på varje årstid. Månaderna döps efter vilket årstid det är och vilket månad de är på årstiden. Te.x tredje vintermånaden, fjärde sommarmånaden, andra höstmånaden o.s.v.

...........................................................................................................................................

Kommentarer?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0